SOIA ALERGEN
Ce este alergia la soia?
Soia este din familia leguminoaselor; Soia integră, imatură, este cunoscută și sub numele de edamame. Deși în principal este asociat cu tofu, soia se găsește în multe alimente neașteptate, procesate din Statele Unite, cum ar fi:
- condimente precum sosul Worcestershire și maioneză
- arome naturale și artificiale
- bulionuri de legume și amidonuri
- înlocuitori de carne
- umpluturi în carne procesată, ca năuturile de pui
- mese congelate
- majoritatea alimentelor asiatice
- anumite mărci de cereale
- niște unturi de arahide
Soia este unul dintre cele mai dificile produse de evitat pentru persoanele cu alergii.
O alergie la soia apare atunci când sistemul imunitar al organismului greșește proteinele inofensive găsite în soia pentru invadatori și creează anticorpi împotriva lor. Data viitoare când se consumă un produs de soia, sistemul imunitar eliberează substanțe precum histaminele pentru a „proteja” organismul. Eliberarea acestor substanțe determină o reacție alergică .
Alergia la soia este una dintre mai multe alergii alimentare care începe la începutul vieții, de obicei înainte de vârsta de 3 ani și se rezolvă adesea până la vârsta de 10 ani.
Procedeu de detectie prezenta SOIA in alimente
In cadrul laboratorului se efectueaza dozari cantitative de alergen soia prin metoda ELISA.
Legislatie in domeniu
Conform legislatiei Uniunii Europene (Regulament 1169/2011) sunt definite urmatoarele substante care pot cauza alergii si care sunt obligatori a se eticheta pe produsele alimentare:
ANEXA II
SUBSTANȚE CARE CAUZEAZĂ ALERGII SAU INTOLERANȚE
1. |
Cereale care conțin gluten, și anume: grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu dur sau hibrizi ai acestora și produse derivate, exceptând:
|
2. |
Crustacee și produse derivate. |
3. |
Ouă și produse derivate. |
4. |
Pește și produse derivate, exceptând:
|
5. |
Arahide și produse derivate. |
6. |
Soia și produse derivate, exceptând:
|