Logo
Home Blog MICOTOXINELE SI EFECTELE LOR- DETERMINARI ALIMENTE, FURAJE SI CEREALE

MICOTOXINELE SI EFECTELE LOR- DETERMINARI ALIMENTE, FURAJE SI CEREALE

Afla PRET - te sunam URGENT!   
Trimite nr de telefon si te sunam noi
 
 
 
 

Termenul de micotoxină provine din greacă, "ciupercă" și toxini, "toxină" si in general micotoxinele sunt metaboliti secundari toxici produsi de organismele ciupercilor, acestea sunt capabil să provoace efecte cumulative in timp mergand pana la boli și decese atât la om, cât și la animale.
Exemple de micotoxine care cauzează boli umane și animale includ aflatoxină, citrinină, fumonisine, ochratoxina A, patulina, trichothecenes, zearalenonă, și alcaloizi ergot, cum ar fi ergotamina.
O specie de mucegai poate produce multe micotoxine diferite, și mai multe specii pot produce aceeași micotoxină.

În general, micotoxinele intră în organism prin intermediul alimentelor contaminate, dar mai pot intra și pe calea aerului sau prin contact direct cu pielea. Majoritatea micotoxinelor sunt rezistente la temperaturi ridicate (coacere, fierbere și în unele cazuri rezistă și la prăjire). Multe toxine rezistă și la procesarea industrială a alimentelor de aceea pentru a avea alimente libere de micotoxine trebuie analizată materia primă (grau, lapte, legume, carne etc).Din cauza faptului că sunt rezistente la procesare acestea pot fi găsite si in alimente inalt procesate cum ar fiȘ pâine, cerealele de la micul dejun, vin, bere etc.

In general micotoxinele se pot dezvolta în timpul cultivării (in anii cu precipitatii ambundente sau secetosi ca urmare a dezvoltarii de mucegaiuri) dar si in  transportului, depozitării  cand are loc o multimplicare a acestora mai ales atunci cand nu se mentin conditiile de microclimat specifice sau în alte momente pe parcursul producției. Se consideră că micotoxinele prezintă risc alimentar mai mare decât aditivii, contaminanții sintetici și pesticidele este si motivul pentru care in legislatia Uniunii Europene (inclusiv Romania)- REGULAMENTUL 1881/2006- este obligatorie testarea periodica a alimentelor din punct de vedere al continutului de micotoxine.

Principalele micotoxine obligatorii a fi testate la nivelul produselor alimentare conform REGULAMENTUL 1881/2006 sunt

- aflatoxina - determinarile se fac in laboratoare de terta parte autorizate in acest sens- https://www.iqlab.ro/aflatoxina-b1

- ochratoxina A - determinarile se fac in laboratoare de terta parte autorizate in acest sens-https://www.iqlab.ro/ochratoxina-a

- zearalenona - determinarile se fac in laboratoare de terta parte autorizate in acest sens-https://www.iqlab.ro/zearalenona

- DON  - determinarile se fac in laboratoare de terta parte autorizate in acest sens-https://www.iqlab.ro/don

Mucegaiurile producatoare de micotoxine sunt foarte comune și pot crește pe foarte multe substraturi nutritive și în condiții climatice variate. În agricultură contaminarea recoltelor variază de la an la an, în funcție de climă și alți factori de mediu. De exemplu aflatoxina este de obicei în cantitate mai mare în anii de secetă pentru că atunci plantele sunt slăbite și pot fi mai ușor atacate de boli și dăunători. Se estimează că un sfert din culturile, prezente la nivel mondial, sunt într-o oarecare măsură,contaminate cu micotoxine.

Consecințele economice ale contaminării cu micotoxine sunt grave. Recoltele cu cantități mari de micotoxine sunt distruse sau acestea sunt folosite ca furaje pentru animale, ceea ce poate duce la o dezvoltare slabă a animalelor sau chiar la deces.

Dacă recoltele folosite pentru furaje sunt contaminate atunci produse ca laptele și carnea vor conține toxine sau produți de biotransformare. De exemplu vitele transformă aflatoxina în aflatoxina M1 ce este apoi secretata în lapte. În cazul porcinelor ochratoxina prezentă în hrană se acumulează în carnea acestora.

Principalele micotoxine obligatorii a fi testate la nivelul furajelor si cerealelor destinate a fi consumate de animale sunt

- aflatoxina - determinarile se fac in laboratoare de terta parte autorizate in acest sens-https://www.iqlab.ro/determinare-micotoxine

- ochratoxina A - determinarile se fac in laboratoare de terta parte autorizate in acest sens-https://www.iqlab.ro/determinare-micotoxine

- zearalenona - determinarile se fac in laboratoare de terta parte autorizate in acest sens-https://www.iqlab.ro/determinare-micotoxine

- DON  - determinarile se fac in laboratoare de terta parte autorizate in acest sens-https://www.iqlab.ro/determinare-micotoxine

 

Review-uri

(0 review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 (0 review-uri)
5 stele
(0)
4 stele
(0)
3 stele
(0)
2 stele
(0)
1 stea
(0)
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota

Intrebari si raspunsuri

(0 intrebari) Adauga intrebare