ETICHETAREA ALIMENTELOR - INFO VALOAREA NUTRITIONALA
Etichetarea reprezintă un important instrument al pieţei care trebuie văzut ca o parte integrală a comunicării dintre jucătorii pieţei, respectiv operatorii economici şi consumatori, direct sau prin intermediari, autorităţi şi consumatori etc.
Regulamentul privind informarea consumatorilor 1169/2011 extinde noţiunea simplă de etichetare la noţiunea amplă de “informare a consumatorilor” prin includerea unor informatii absolut obligatorii de care operatorul economic trebuie sa tina cont atunci cand alcatuieste eticheta unui produs alimentar.
REGULAMENTUL UE nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare introduce obligativitatea etichetării nutriţionale, care va conţine următoarele elemente:
-valoarea energetică- se stabileste prin calcul e.g. https://www.iqlab.ro/calcul-valori-nutritionale-cf-reg-1169
-conţinutul de grăsimi- se determina la laboratoare externe de terta parte autorizate in acest sens e.g. https://www.iqlab.ro/grasime
- conţinutul de acizi graşi- saturaţi -se determina la laboratoare externe de terta parte autorizate in acest sens- https://www.iqlab.ro/acizi grasi saturati
- conţinutul de glucide-se determina la laboratoare externe de terta parte autorizate in acest sens - https://www.iqlab.ro/glucide-zaharoza-fibra-bruta
- continutul de zaharuri- se determina la laboratoare externe de terta parte autorizate in acest sens (https://www.iqlab.ro/glucide-zaharoza-fibra-bruta)
- continutul de proteine -se determina la laboratoare externe de terta parte autorizate in acest sens https://www.iqlab.ro/proteina
- continutul de sare - se determina la laboratoare externe de terta parte autorizate in acest sens https://www.iqlab.ro/sare-declaratie-nutritionala
La aceste componente nutritionale de baza se pot adauga pe eticheta si unul sau mai multe elemente dintre următoarele:
(a) acizi grași mononesaturați;
(b) acizi grași polinesaturați;- se determina la laboratoare externe de terta parte autorizate in acest sens (e.g.https://www.iqlab.ro/acizi grasi)- mai ales atunci cand pe eticheta produsului apar fraze de genul -contine acizi grasi polinesaturati etc...
(c) polioli;
(d) amidon; - se determina la laboratoare externe de terta parte autorizate in acest sens (e.g.https://www.iqlab.ro)
(e) fibre; -- se determina la laboratoare externe de terta parte autorizate in acest sens (https://www.iqlab.ro/glucide-zaharoza-fibra-bruta)- mai ales atunci cand pe eticheta produsului apar fraze de genul -BOGAT IN FIBRE etc...
(f) oricare dintre vitaminele sau mineralele -- se determina la laboratoare externe de terta parte autorizate in acest sens e.g.https://www.iqlab.ro/vitamine - mai ales atunci cand pe eticheta produsului apar fraze de genul -contine vitamina B1 etc
Dimensiune minimă ale caracterelor utilizate în scriere, respectiv de 1,2 mm. In cazul ambalajelor a căror faţă mare prezintă o suprafaţă mai mică de 80 cm2 dimensiunea minimă a caracterelor utilizate în scriere este de0,9 mm.