Logo
Home Blog Ghid determinare alergeni pentru operatorii din industrie

Ghid determinare alergeni pentru operatorii din industrie

Afla PRET - te sunam URGENT!   
Trimite nr de telefon si te sunam noi
 
 
 
 

Obligatii cu privire la declararea alergenilor

◦Operatorii din sectorul alimentar, din sectorul comerțului cu amănuntul și al alimentației sunt obligați să furnizeze informații privind alergenii și să respecte normele de etichetare prevăzute în legislația alimentară (Regulamentul 1169/2011)

Aceasta înseamnă că operatorii din sectorul alimentar trebuie:

◦să furnizeze consumatorului informații privind alergenii atât pentru alimentele și băuturile preambalate, cât și pentru cele nepreambalate

◦manipula și gestiona alergeni alimentari în mod eficient în prepararea alimentelor.

Cei 14 alergeni obligatoriu a fi declarati pe eticheta produselor alimentare

◦Întreprinderile din sectorul alimentar trebuie să le comunice clienților prin etichetare dacă orice aliment pe care îl furnizează conține oricare dintre alergenii enumerați ca ingredient.

◦Consumatorii pot fi alergici sau au intoleranță la alte ingrediente, dar numai cei 14 alergeni trebuie declarați alergeni prin legislația alimentară.

◦Cei 14 alergeni sunt:  cereale care conțin gluten (cum ar fi orz și ovăz), crustacee (cum ar fi creveți, crabi și homari), ouă, pește, lupin, lapte, moluște (cum ar fi midii și stridii), muștar, telina, arahide, susan, soia, dioxid de sulf și sulfiți (dacă acestea sunt la o concentrație de mai mult de zece părți pe milion) și nuci (cum ar fi migdale, alune, nuci, nuci , caju, nuci pecan, fistic și nuci de macadamia).

◦Acest lucru este valabil și pentru aditivii, adjuvanti de prelucrare și orice alte substanțe care sunt prezente în produsul final.

Cand putem trece pe eticheta sintagme de tipul FREE FROM..., FREE GRUTEN, VEGAN, POATE CONTINE URME DE.....?

◦Pentru a putea face astfel de afirmatii pe eticheta produselor alimentare este necesar sa existe proceduri si  controale stricte ale ingredientelor,precum si proceduri cu privire la  modul în care acestea sunt manipulate și modul în care acestea sunt preparate.

O mențiune de acest tip necesita sa fie sustinuta prin doua metode:

- VALIDARI ALE PROCESELOR TEHNOLOGICE (PRIN ANALIZE DE ALERGENI EFECTUATE LA LABORATOARE EXTERNE- de ex. IQLAB SERVICE SRL- https://www.iqlab.ro/alergeni

- MONITORIZARI periodice ale proceselor de igienizate si a metodologiilor de lucru implementate (prin utilizarea de KITURI RAPIDE DE ALERGENI – de ex. R BIOPHARM - https://www.iqlab.ro/alergeni

◦De exemplu, dacă manipulați făină de grâu într-o bucătărie și nu puteți elimina riscul de contaminare încrucișată prin segregare prin timp și spațiu, ar trebui să informati clientul pe eticheta (Poate contine urme de gluten) si in plus acest lucru trebuie sustinut prin analize de laborator (efectuate de laboratoare specializate in acest sens –IQLAB SERVICE SRL- https://www.iqlab.ro/gluten ).

◦Daca doriti sa declarati ca produsul dumneavoastra este GLUTEN Free atunci trebuie sa sustineti aceste afirmatii prin analize de laborator efectuate de laboratoare specializate in acest sens –IQLAB SERVICE SRL- https://www.iqlab.ro/gluten ).

◦Clienții presupun uneori că mesele vegane sunt lipsite de alergeni pe bază de animale (ouă, pește, crustacee, moluște, lapte). Acest lucru nu este întotdeauna cazul, deoarece contaminarea încrucișată de nivel scăzut a acestor ingrediente poate apărea în timpul procesului de producție, iar acest lucru poate fi sustinut prin analize de laborator efectuate periodic-IQLAB SERVICE SRL- https://www.iqlab.ro/lapte , https://www.iqlab.ro/ou, etc)

 

Review-uri

(0 review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 (0 review-uri)
5 stele
(0)
4 stele
(0)
3 stele
(0)
2 stele
(0)
1 stea
(0)
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota

Intrebari si raspunsuri

(0 intrebari) Adauga intrebare