OU ALERGEN
Ce este alergia la ou?
Alergia la ou este foarte fecvent intalnita la copii, fiind pe locul doi in topul alergiilor alimentare la varste mici, dupa alergia la laptele de vaca si derivati. Aproximativ 2% dintre copii sufera de acest tip de alergie alimentara, dar din fericire, aproximativ 70 % dintre ei se vor vindeca catre pubertate de aceasta alergie. Exista posibilitatea transferului de proteine din ou prin laptele matern si astfel acest tip de alergie sa apara inclusiv la nou nascutii alaptati exclusiv la san. In acest ultim caz, recomandarea este ca mama sa evite ingestia oricarui produs ce poate contine oul.
Oul are albus si galbenus, fiecare continand proteine ce pot determina conflictul imun de tip antigen-anticorp. Cel mai adesea este implicat albusul in alergii, dar practic este foarte greu de separat proteinele din albus de cele din galbenus, existand o contaminare reciproca albus-galbenus, asa ca cel mai adesea in cazul alergiei la oricare parte a oului, se va recomanda evitarea alimentului in intregime. In UE exista recomandarea de etichetare a oului ca alergen prezent in orice produs, dar atentie ca mai poate fi prezentat ca albumina, ovalalbumina, maioneza, meringue etc.
Procedeu de detectie prezenta OU in alimente
In cadrul laboratorului se efectueaza dozari cantitative de alergen ou prin metoda ELISA.
Legislatie in domeniu
Conform legislatiei Uniunii Europene (Regulament 1169/2011) sunt definite urmatoarele substante care pot cauza alergii si care sunt obligatori a se eticheta pe produsele alimentare:
ANEXA II
SUBSTANȚE CARE CAUZEAZĂ ALERGII SAU INTOLERANȚE
1. |
Cereale care conțin gluten, și anume: grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu dur sau hibrizi ai acestora și produse derivate, exceptând:
|
2. |
Crustacee și produse derivate. |
3. |
Ouă și produse derivate. |
4. |
Pește și produse derivate, exceptând:
|
5. |
Arahide și produse derivate. |
6. |
Soia și produse derivate, exceptând:
|
7. |
Lapte și produse derivate (inclusiv lactoză), exceptând:
|
8. |
Fructe cu coajă lemnoasă, adică: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și produse derivate, exceptând fructele cu coajă utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă. |
9. |
Țelină și produse derivate. |
10. |
Muștar și produse derivate. |
11. |
Semințe de susan și produse derivate. |
12. |
Dioxidul de sulf și sulfiții în concentrații mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru în SO2 total trebuie calculați pentru produsele gata pentru consum sau reconstituite în conformitate cu instrucțiunile producătorilor. |
13. |
Lupin și produse derivate. |
14. |
Moluște și produse derivate. |