Micotoxina Citrinin este produsa de ciuperci din speciile Aspergillus, Penicillium și Monascus. Aceste ciuperci sunt capabile să producă Citrinin și/sau Ochratoxin A, prin urmare ambele micotoxine apar împreună foarte des. Citrinina a fost descrisă pentru prima dată în 1953 de autori japonezi. Ei au detectat această micotoxină în orezul de culoare galbenă care a fost contaminat cu Penicillium citrinum. Citrina se găsește în cereale precum grâul, orzul, secară, ovăzul, porumbul și orezul și prezintă aceleași efecte nefrotoxice ca și ocratoxina A. Nivelul de umiditate al cerealelor este foarte important pentru dezvoltarea și creșterea ciupercilor producătoare de citrină, necesitând niveluri minime de 16,5 până la 19,5 %.
Cerinte legislative Commission Regulation (EU) 2019/1901 of 7 November 2019 amending Regulation (EC) No 1881/2006 as regards maximum levels of citrinin in food supplements based on rice fermented with red yeast Monascus purpureus (Text with EEA relevance)
2.8 |
Citrinin |
Maximum levels (μg/kg)
|
||
2.8.1 |
Food supplements based on rice fermented with red yeast Monascus purpureus |
100 |