Logo

Cosul meu: 0 lei

Preturile afisate pe site NU contin TVA.

ANALIZE TOXICOLOGICE - Substan?ele perfluoroalchilate (PFAS)

(0 produse)
Home / ANALIZE TOXICOLOGICE - Substan?ele perfluoroalchilate (PFAS)
Filtrare produse
CITRININ DOZARE
PARTENER SILVER CONFERINTA IFS 2023

ANALIZE TOXICOLOGICE - Substan?ele perfluoroalchilate (PFAS)

Afla PRET - te sunam URGENT!   
Trimite nr de telefon si te sunam noi
 
 
 
 

Substantele perfluoroalchilate (PFAS) sunt poluanti chimici nocivi pentru sanatate si sunt ingerati în principal prin apa si alimente. Contaminarea alimentelor cu aceste substante este în principal rezultatul bioacumularii în lanturile trofice acvatice si terestre si al utilizarii materialelor în contact cu alimentele care contin PFAS. Acidul perfluorooctan sulfonic (PFOS) si acidul perfluorooctanoic (PFOA) si sarurile lor sunt PFAS-urile care se gasesc în alimente si la oameni în cea mai mare concentratie si au fost utilizate pe scara larga la nivel industrial datorita stabilitatii lor chimice si termice. Aceste substante sunt foarte persistente în mediu. Desi nu mai sunt utilizate, bioacumularea a avut loc în mediile acvatice si terestre, contribuind la expunerea omului la acesti poluanti. EFSA a emis un aviz în 2020 prin care stabileste un aport tolerabil acceptabil de PFAS, bazat în principal pe protectia împotriva efectelor acestor substante asupra sistemului imunitar. Pe baza recomandarilor EFSA, CE doreste sa stabileasca limite pentru PFAS în anumite alimente.

Conform modificarii din 2023 a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006, s-au introdus niveluri maxime pentru acesti contaminanti din produsele alimentare. 

Sectiunea 10:  Substante perfluoroalchilate

Produse alimentare (16)

Niveluri maxime μg/kg de greutate umeda

PFOS (82)

PFOA (82)

PFNA (82)

PFHxS (82)

Suma dintre PFOS, PFOA, PFNA si PFHxS (82) (83)

10.1

Oua

1,0

0,30

0,70

0,30

1,7

10.2

Produse pescaresti (38) si moluste bivalve (38)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.2.1

Carne de peste (36) (37)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.2.1.1

Muschi file de peste, cu exceptia celor enumerati la punctele 10.2.1.2 si 10.2.1.3.

Muschii file de peste mentionati la 10.2.1.2 ?i 10.2.1.3, în cazul în care sunt destinati produc?iei de alimente pentru sugari si copii cu vârsta mica.

2,0

0,20

0,50

0,20

2,0

10.2.1.2

Muschii file de peste proveniti de la urmatorii pesti, în cazul în care nu sunt destinati productiei de alimente pentru sugari si copii cu vârsta mica:

Herring baltic (Clupea harengus membras)

Ton mic (specii de Sarda si specia de Orcynopsis)

Mihala (Lota lota)

Sprotul european (Sprattus sprattus)

Cambula (Platichthys flesus, Glyptocephalus cynoglossus)

Chefal mare (Mugil cephalus)

Stavrid (Trachurus trachurus)

stiuca (specii de Esox)

Cambula de Baltica (specii de Pleuronectes, de Lepidopsetta)

Sardine (specia de Sardina)

Biban de mare (specii de Dicentrarchus)

Somni de mare (specii de Silurus si Pangasius)

Chitcar de mare (Petromyzon marinus)

Lin (Tinca tinca)

Pastrav argintiu (Coregonus albula si Coregonus vandesius)

Pesti din specia Phosichthys argenteus

Somon salbatic si pastrav salbatic (specii salbatice de Salmo si de Oncorhynchus)

Peste-lup (specii de Anarhichas)

7,0

1,0

2,5

0,20

8,0

10.2.1.3

Muschii file de peste proveniti de la urmatorii pesti, în cazul în care nu sunt destinati productiei de alimente pentru sugari si copii cu vârsta mica:

Hamsie (specii de Engraulis)

Mreana (Barbus barbus)

Platica (specia de Abramis)

Pastrav de lac (specii de Salvelinus)

Anghila (specii de Anguilla)

Salau (specii de Sander)

Biban (Perca fluviatilis)

Babusca (Rutilus rutilus)

Pesti din speciile de Osmerus

Pastrav argintiu (specii de Coregonus)

35

8,0

8,0

1,5

45

10.2.2

Crustacee (38) (57) ?i moluste bivalve (38).

Pentru crustacee, nivelul maxim se aplica muschiului file provenit de la nivelul apendicelor si abdomenului (54). În cazul crabilor si al crustaceelor similare (Brachyura si Anomura) muschiul file de la nivelul apendicelor.

3,0

0,70

1,0

1,5

5,0

10.3

Carne si organe comestibile (21)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.3.1

Carne de bovine, porcine si pasari de curte

0,30

0,80

0,20

0,20

1,3

10.3.2

Carne de oaie

1,0

0,20

0,20

0,20

1,6

10.3.3

Organe de bovine, ovine, porcine si pasari de curte

6,0

0,70

0,40

0,50

8,0

10.3.4

Carne de vânat, cu exceptia celei provenite de la ursi

5,0

3,5

1,5

0,60

9,0

10.3.5

Organe de vânat, cu exceptia celor provenite de la ursi

50

25

45

3,0

50

 


Laboratorul IQLAB efectueaza dozarea cantitativa a acestor componente intr-o gama larga de matrici/ produse alimentare.

Filtreaza
Articole blog

NOI REGLEMENTARI LEGISLATIVE DIN IANUARIE 2023

23.02.2023 | Fara categorie
Substanțele alchilice per- și polifluorurate (PFAS) aparțin unui grup larg de substanțe chimice caracterizat...

ETICHETAREA ALIMENTELOR - INFO VALOAREA NUTRITIONALA

13.01.2021 | Fara categorie
Etichetarea reprezintă un important instrument al pieţei care trebuie văzut ca o parte integrală...

MICOTOXINELE SI EFECTELE LOR- DETERMINARI ALIMENTE, FURAJE SI CEREALE

13.01.2021 | Fara categorie
Termenul de micotoxină provine din greacă, "ciupercă" și toxini, "toxină" si in general micotoxinele...

Ghid determinare alergeni pentru operatorii din industrie

13.01.2021 | Fara categorie
Obligatii cu privire la declararea alergenilor ◦Operatorii din sectorul alimentar, din sectorul comerțului...
Aboneaza-te la newsletter!