LAPTE ALERGEN
Ce este alergia la lapte?
Alergia la laptele de vaca este una dintre cele mai frecvente alergii la varstele mici, afectand aproape 2-7,5 % dintre copiii cu varste de pana in 5 ani. Apare dupa cateva minute dupa ingestia de lapte sau de derivate lactate si doar in cazuri rare, dupa 2-3 zile de la administrarea alimentului, situatie in care relatia de tip cauza-efect nu este atat de evidenta, necesitand investigatii suplimentare.
Laptele de vaca contine grasimi, un zahar numit lactoza si proteine. Proteinele sunt responsabile de aparitia fenomenelor alergice, printr-un mecanism de hipersensibilizare in care sistemul imunitar considera proteinele din lapte ca fiind “inamice” si fabrica anticorpi sau celule cu memorie impotriva lor, cu declansarea unui “razboi” imun si inflamarea mucoasei respective. Proteinele responsabile de aparitia tabloului de alergie sunt: cazeina alfa si beta lactoglobulina
Procedeu de detectie prezenta LAPTE in alimente
In cadrul laboratorului se efectueaza dozari cantitative de alergen lapte prin metoda ELISA.
Legislatie in domeniu
Conform legislatiei Uniunii Europene (Regulament 1169/2011) sunt definite urmatoarele substante care pot cauza alergii si care sunt obligatori a se eticheta pe produsele alimentare:
ANEXA II
SUBSTANȚE CARE CAUZEAZĂ ALERGII SAU INTOLERANȚE
1. |
Cereale care conțin gluten, și anume: grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu dur sau hibrizi ai acestora și produse derivate, exceptând:
|
2. |
Crustacee și produse derivate. |
3. |
Ouă și produse derivate. |
4. |
Pește și produse derivate, exceptând:
|
5. |
Arahide și produse derivate. |
6. |
Soia și produse derivate, exceptând:
|
7. |
Lapte și produse derivate (inclusiv lactoză), exceptând:
|
8. |
Fructe cu coajă lemnoasă, adică: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și produse derivate, exceptând fructele cu coajă utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă. |
9. |
Țelină și produse derivate. |
10. |
Muștar și produse derivate. |
11. |
Semințe de susan și produse derivate. |
12. |
Dioxidul de sulf și sulfiții în concentrații mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru în SO2 total trebuie calculați pentru produsele gata pentru consum sau reconstituite în conformitate cu instrucțiunile producătorilor. |
13. |
Lupin și produse derivate. |
14. |
Moluște și produse derivate. |