GLUTEN ALERGEN
Ce este glutenul?
Glutenul este o proteina gasita in grau, secara, orz si alte cereale. Oamenii nu sunt alergici la aceasta, ci tractul lor digestiv (nu sistemul lor imunitar) are dificultati in a tolera glutenul si reactioneaza prin simptome gastrointestinale. Deoarece intoleranta la gluten nu are legatura cu sistemul imunitar, doctorii nu o pot supune la un test de anticorpi. Daca vrei sa afli daca ai intoleranta la gluten, poti apela la o dieta prin eliminare. Renunta temporar la mancarurile care pot produce simptomele pe care le observi si introdu-le apoi treptat pentru a vedea care dintre ele sunt problematice.
Procedeu de detectie prezenta gluten (gliadin) in alimente
In cadrul laboratorului se efectueaza dozari cantitative de gliadin (gluten) prin metoda ELISA.
Legislatie in domeniu
Conform legislatiei Uniunii Europene (Regulament 1169/2011) sunt definite urmatoarele substante care pot cauza alergii si care sunt obligatori a se eticheta pe produsele alimentare:
ANEXA II
SUBSTANȚE CARE CAUZEAZĂ ALERGII SAU INTOLERANȚE
1. |
Cereale care conțin gluten, și anume: grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu dur sau hibrizi ai acestora și produse derivate, exceptând:
|
2. |
Crustacee și produse derivate. |
3. |
Ouă și produse derivate. |
4. |
Pește și produse derivate, exceptând:
|
5. |
Arahide și produse derivate. |
6. |
Soia și produse derivate, exceptând:
|
7. |
Lapte și produse derivate (inclusiv lactoză), exceptând:
|
8. |
Fructe cu coajă lemnoasă, adică: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și produse derivate, exceptând fructele cu coajă utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă. |
9. |
Țelină și produse derivate. |
10. |
Muștar și produse derivate. |
11. |
Semințe de susan și produse derivate. |
12. |
Dioxidul de sulf și sulfiții în concentrații mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru în SO2 total trebuie calculați pentru produsele gata pentru consum sau reconstituite în conformitate cu instrucțiunile producătorilor. |
13. |
Lupin și produse derivate. |
14. |
Moluște și produse derivate. |
ANEXĂ
Declarații autorizate privind absența sau prezența în cantități reduse a glutenului în alimente și condițiile de autorizare
A. Cerințe generale
FĂRĂ GLUTEN
Declarația „fără gluten” poate fi făcută numai în cazul în care produsul alimentar, astfel cum este vândut către consumatorul final, conține maximum 20 mg/kg gluten.
CU CONȚINUT FOARTE SCĂZUT DE GLUTEN
Declarația „cu conținut foarte scăzut de gluten” poate fi făcută numai în cazul în care produsul
alimentar, care constă în sau conține unul sau mai multe ingrediente fabricate din grâu, secară, orz, ovăz sau din varietățile lor încrucișate, care au fost prelucrate în mod special pentru a reduce conținutul de gluten, conține maximum 100 mg/kg gluten în produsul alimenta, astfel cum este vândut către consumatorul final.
B. Cerințe suplimentare privind produsele alimentare care conțin ovăz
Ovăzul conținut în produsele alimentare prezentate ca fiind fără gluten sau cu conținut foarte scăzut de gluten trebuie să fi fost produse, preparate și/sau prelucrate astfel încât să se evite contaminarea cu grâu, secară, orz sau varietățile lor încrucișate, iar conținutul de gluten al acestui ovăz nu poate depăși 20 mg/kg.