MUSTAR ALERGEN
Ce este alergia la mustar?
Simptomele alergiei la muștar se pot manisfesta fie rapid de la câteva minute până la cel mult 2 ore.
Muștarul este unul dintre cele mai frecvente alergii la condimente. Alergenul primar în muștar galben este „Sin a 1.” Enzimele nu se descompun prea mult în tractul digestiv, iar alergenul este prezent chiar dacă muștarul este gătit în alimente. Alergenul major al muștarului brun este „Bra j 1.”
Oricine poate dezvolta o alergie la muștar. Este cel mai frecvent în Regatul Unit, Canada și India - țările care utilizează cel mai mult condimentul.
Multe persoane cu alergii la muștar sunt alergice la rapiță. Unele sunt, de asemenea, alergice la alte produse din familia Brassicaceae, inclusiv broccoli, varză, varză de Bruxelles, conopidă, napi și canola.
Procedeu de detectie prezenta mustar in alimente
In cadrul laboratorului se efectueaza dozari cantitative de alergen mustar prin metoda ELISA.
Legislatie in domeniu
Conform legislatiei Uniunii Europene (Regulament 1169/2011) sunt definite urmatoarele substante care pot cauza alergii si care sunt obligatori a se eticheta pe produsele alimentare:
ANEXA II
SUBSTANȚE CARE CAUZEAZĂ ALERGII SAU INTOLERANȚE
1. |
Cereale care conțin gluten, și anume: grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu dur sau hibrizi ai acestora și produse derivate, exceptând:
|
2. |
Crustacee și produse derivate. |
3. |
Ouă și produse derivate. |
4. |
Pește și produse derivate, exceptând:
|
5. |
Arahide și produse derivate. |
6. |
Soia și produse derivate, exceptând:
|
7. |
Lapte și produse derivate (inclusiv lactoză), exceptând:
|
8. |
Fructe cu coajă lemnoasă, adică: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și produse derivate, exceptând fructele cu coajă utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă. |
9. |
Țelină și produse derivate. |
10. |
Muștar și produse derivate. |
11. |
Semințe de susan și produse derivate. |
12. |
Dioxidul de sulf și sulfiții în concentrații mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru în SO2 total trebuie calculați pentru produsele gata pentru consum sau reconstituite în conformitate cu instrucțiunile producătorilor. |
13. |
Lupin și produse derivate. |
14. |
Moluște și produse derivate. |