Niacina (vitamina B3, sau nicotinamida, sau acid nicotinic, sau dupa denumirea sistematica acid piridin-3-carboxilic) este o vitamina din grupa de vitamine B. Mai este numita vitamina PP, din limba engleza pellagra preventer, „prevenitoarea de pelagra”.
Rol
Niacina este vitala pentru ca organismul nostru sa fie sanatos pentru o perioada mai lunga de timp . De asemenea este un bun adjuvant împotriva îmbatrânirii si aparitiei semnelor de îmbatrânire si ajuta procesele genetice ale celulelor din organism. Regleaza nivelul zaharului din sânge si lupta împotriva colesterolui, a bolii Alzheimer.
Lipsa niacinei – simptome
Lipsa de niacina se poate manifesta astfel:
- Tulburari gastro-intestinale: diaree, greata, voma, glosita, enterita, stomatita
- Tulburari cutanate: dermatita, piele aspra, eritem dureros
- Tulburari nervoase: insomnii, depresie, anxietate, tulburari de memorie, tulburari senzoriale, dementa, dureri de cap
Starile de deficit de niacina se manifesta prin pelagra. Acestea se pot datora:
- carentei alimentare de acid nicotinic (pelagra primara)
- tulburari metabolice, ce pot duce la împiedicarea formarii coenzimelor corespunzatoare
- pierderii urinare excesive a acidului nicotinic (pelagra secundar?)
DZR
Conform Regulamentul UE 1169 DZR care se etichteaza pe produsele alimentare este de 16 mg niacina pe zi.
Surse de niacina
Printre sursele bogate în vitamina B3 se numara
- carne: piept de pui, piept de curcan, carne de vita.
- Lapte
- Peste: somon, ton
- Legume: linte, bulgur, orez alb, broccoli, tomate, rosii cherry, cartof dulce
- Cereale integrale
- Drojdie de bere
- Altele: seminte de dovleac, lapte din soia, pâine alba, banane, iaurt, arahide