Tiamina sau vitamina B1, cunoscuta si sub numele de aneurina datorita proprietatilor sale antinevritice, este o vitamina hidrosolubila din complexul vitaminic B. Supranumita si "vitamina bunei dispozitii" sau "vitamina performantei intelectuale", vitamina B1 este indispensabila sanatatii fizice si psihice, având efecte benefice asupra sistemului nervos, digestiv, dar si la nivelul muschilor si chiar al inimii.
Rol
Sub forma de pirofosfat (TPP), vitamina B1 are rol de coenzima în reactiile de decarboxilare, esentiale pentru metabolismul protidic si glucidic. Este indispensabila pentru activitatea cerebrala si mielinizarea nervilor periferici. Un alt tip de conexiune între vitamina B1 si sistemul nervos implica rolul sau în productia de acetilcolinei. Aceasta molecula, un neurotransmitator, este folosita de sistemul nervos ce transmite mesaje între nervi si muschi. Acetilcolina nu poate fi produsa fara un aport adecvat de vitamina B1.
Vitamina B1 diminueaza durerea resimtita (adjuvant în tratarea zonei zoster).
DZR
Doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina B1 este de la 0,4 la 1,2 mg pe zi pentru copii, de 1,3 mg pentru adolescenti si pentru femei, si de 1,5 mg pentru subiectii de sex masculin; ele sunt mai ridicate în caz de sarcina, de alaptare si, de asemenea, în caz de alcoolism cronic (deoarece atunci, necesitatile cresc în timp ce aporturile alimentare sunt adesea insuficiente).
Conform Regulamentul UE 1169 DZR care se etichteaza pe produsele alimentare este de 1.1mg tiamina pe zi.
Surse de tiamina
Cea mai bogata sursa în vitamina B1 o constituie drojdia de bere. Printre sursele bogate în vitamina B1 se numara carnea de porc, ficatul de vita, anumite specii de peste (tiparul, tonul), cerealele integrale si pâinea din cereale integrale (pâinea neagra, din tarâte), orezul brun (nedecorticat), seminte de floarea-soarelui, nuci, alune, legume uscate (fasole, linte) si cartofi.
Proprietati
Vitamina B1 este sensibila la actiunea caldurii, în mediu umed, la lumina si pH neutru si alcalin. Este degradabila la fierbere sau coacere. De asemenea, este anihilata rapid în contact cu zaharul, cafeina, taninurile continute în anumite plante, alcoolul si nicotina. Rafinarea cerealelor (decorticarea) si tratarea fructelor cu sulfiti distrug vitamina B1.
În ser circula în parte legata de albumine. pana la 85% din cantitatea de tiamina este preluata de eritrocite; excesul se elimina prin urina.