Logo
Preturile afisate pe site NU contin TVA.
Home / ANALIZE APA POTABILA / Determinare fier
Afla PRET - te sunam URGENT!   
Trimite nr de telefon si te sunam noi
 
 
 
 

Determinare fier

24.98 RON
In stoc
Parerea clientilor

3 review-uri | 0 intrebari
Cod produs: Fe
Telefon: +40735-152222

Descriere

Informatii generale: 

Fierul apare natural in apele de adancime sub trei forme: Ferura de Fier (apa este limpede), Fierul Feric (apa rosie) si Complex organic rosu continand fier (Fierul Organic).

Referentialul dupa care se executa analiza: 

Analiza de determinare a continutului de fier la apa potabila se executa in cadrul laboratoului propriu conform standardului  national SR 13315:1996 +C91:2008.

Principiul metodei:

Determinarea continutului de fier  la apa potabila  se efectueaza prin metoda spectroscopiei de absorbtie atomica in flacara.

Cauze de respingerea probei  cantitate de proba necorespunzatoare, proba recoltate in recipiente necorespunzatoare, probe neetichetate corespunzator etc. 

Recipient de recoltare – recipient curat, inainte de prelevarea probelor, recipientul dupa ce au fost spalat in mod obisnuit, se spala cu acid azotic d = 1,4 diluat 1+1 si apoi cu apa.

Cantitate de proba necesara executarii analizei -  minim 100ml.

Prelucrare necesara dupa recoltare – Probele, de circa 1L , se iau in recipiente de sticla sau de material plastic. Determinarea fierului se efectueaza pe probe filtrate prin hartie de filtru cu porozitate medie, spalata cu acid azotic d = 1,4 luat 1+1. (NOTA – In cazul cand intereseaza si continutul de fier din suspensii, probele nu se filtreaza inaintea conservarii.). Conservarea probelor se face prin adaugarea de acid azotic d = 1,4 pana la   pH = 1…3, si inca 2 ml pentru fiecare litru de proba.

 

Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabila 2 zile  la 2-8°C sau  6 ore la temperatura mediului ambiant. 

Metoda de analiza –spectroscopie de absorbtie atomica in flacara

Valori de referinta conform Legii apei1)

Parametru / Unitatea de masura

Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) 

Fier, µg/L    

 200

 

Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta

Fierul apare natural in apele de adancime sub trei forme: Ferura de Fier (apa este limpede), Fierul Feric (apa rosie) si Complex organic rosu continand fier (Fierul Organic).

Fiecare stare poate fi prezenta singura dar si in combinatie cu celelalte. Fierul in prima forma se mai numeste si bicarbonat feros. Apa este limpede cand este proaspata dar devine tulbure in contact cu aerul. Aerul oxideaza ferura de fier si o transforma in Fierul Feric sau hidroxid feric, care este vizibil in apa proaspata si este de culoare rosie. Fierul Organic este o combinatie de vegetatie descompusa si fier. Aceste materii organice sunt cauza culorii rosiatice a apei. Anumite bacterii se hranesc cu fier. Ele oxideaza fierul din feros in feric si il depoziteaza intr-o masa gelatinoasa cu care se inconjoara. Aceste formatiuni gelatinoase sunt periculoase pentru ca pot bloca valvele si mediile de filtrare.

Pentru reducerea continutului de fier a apei se folosesc adesea instalatii speciale de deferizare.

 

 

Bibliografie:

  1. LEGEA 458/2002 cu modificarile si completarile ulterioare Legea nr. 311/2004, Ordonanta Guvernului nr. 11/2010,  Legea nr. 124/2010 si  Ordonanta Guvernului nr. 1/2011

Review-uri

(3 review-uri)
Ratingul general al produsului:
5.0 (3 review-uri)
5 stele
(3)
4 stele
(0)
3 stele
(0)
2 stele
(0)
1 stea
(0)
Detii sau ai utilizat produsul?
Spune-ti parerea acordand o nota produsului
Acorda o nota
bujor coca 06.01.2021
Excelent
Raport calitate/ pret excelent! Felicitari si pentru promotiile pe care le organizati periodic!
George D. 06.01.2021
Excelent
Super profesionisti! Rapid si corect!
Delia Grigoriu 06.01.2021
Excelent
In sfarsit in Romania se pot determina vitaminele din furaje!
Articole blog

NOI REGLEMENTARI LEGISLATIVE DIN IANUARIE 2023

23.02.2023 | Fara categorie
Substanțele alchilice per- și polifluorurate (PFAS) aparțin unui grup larg de substanțe chimice caracterizat...

ETICHETAREA ALIMENTELOR - INFO VALOAREA NUTRITIONALA

13.01.2021 | Fara categorie
Etichetarea reprezintă un important instrument al pieţei care trebuie văzut ca o parte integrală...

MICOTOXINELE SI EFECTELE LOR- DETERMINARI ALIMENTE, FURAJE SI CEREALE

13.01.2021 | Fara categorie
Termenul de micotoxină provine din greacă, "ciupercă" și toxini, "toxină" si in general micotoxinele...

Ghid determinare alergeni pentru operatorii din industrie

13.01.2021 | Fara categorie
Obligatii cu privire la declararea alergenilor ◦Operatorii din sectorul alimentar, din sectorul comerțului...
Aboneaza-te la newsletter!