Logo

Cosul meu: 0 lei

Preturile afisate pe site NU contin TVA.
Home / ANALIZE APA POTABILA / Determinare duritate (suma de calciu si magneziu)
CATEGORII PRODUSE
CITRININ DOZARE
PARTENER SILVER CONFERINTA IFS 2023
Afla PRET - te sunam URGENT!   
Trimite nr de telefon si te sunam noi
 
 
 
 

Determinare duritate (suma de calciu si magneziu)

15.99 RON
In stoc
Parerea clientilor

2 review-uri | 0 intrebari
Cod produs: Duritate
Telefon: +40735-152222

Descriere

Informatii generale: 

Duritate totala-  se intelege suma cationilor metalici prezenti in apa, in afara de cationii metalelor alcaline, exprimata prin concentratiile echivalente in calciu.

Duritatea temporara (carbonatica)- reprezinta continutul de ioni de calciu si de magneziu, corespunzator continutului de bicarbonati de calciu si de magneziu, din apa.

Duritatea permanenta (necarbonatica)- reprezinta continutul de ioni de calciu si de magneziu, corespunzator continutului altor saruri de calciu si de magneziu, in afara de bicarbonati (sulfati, cloruri, nitriti etc.), din apa. Duritatea se exprima in grade de duritate (0d).  1 grad de duritate corespunde la 10 mg CaO/dm3.

 Referentialul dupa care se executa analiza: 

Analiza de determinarea a duritatii la apa potabila se executa in cadrul laboratoului propriu conform standardului  national SR ISO 6059:2008.

Principiul metodei:

Determinarea duritatii  la apa potabila  se efectueaza prin titrarea in prezenta negru eriocrom cu EDTA pana la virarea culorii solutiei de la rosu la albastru net.

Cauze de respingerea probei – cantitate de proba necorespunzatoare, proba recoltate in recipiente necorespunzatoare, probe neetichetate corespunzator etc. 

Recipient de recoltare – recipient curat.

Cantitate de proba necesara executarii analizei -  minim 210ml.

Prelucrare necesara dupa recoltare – in cazul apelor care contin carbonati si bicarbonati alcalini  se introduc 25 cm3 apa de analizat, se adauga 5 cm3 acid clorhidric si se fierbe 1 sau 2 minute pentru indepartarea bioxidului de carbon.

Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabil 2 zile  la 2-8°C sau  6 ore la temperatura mediului ambiant. 

Metoda de analiza - volumetrica

Valori de referinta conform Legii apei1)

Parametru / Unitatea de masura

Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) 


Duritatea totala, (grade germane)   

 

 

 min. 5

 

 

Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta

O prezenta excesiva  de saruri de calciu si magneziu  in apa se intalneste de obicei in apele provenite din puturi. Duritatea excesiva face ca aceste ape sa nu poata fi folosite in  nici un domeniu, casnic sau industrial, datorita agresivitatii chimice care provoaca depuneri de saruri de calciu si magneziu pe conducte iar consumul zilnic al acesteia conduce adesea la formarea de calculi renali.

Pentru reducerea duritatii apei se folosesc adesea filtre si instalatii de dedurizare.


 

Bibliografie:

  1. LEGEA 458/2002 cu modificarile si completarile ulterioare Legea nr. 311/2004, Ordonanta Guvernului nr. 11/2010,  Legea nr. 124/2010 si  Ordonanta Guvernului nr. 1/2011

Review-uri

(2 review-uri)
Ratingul general al produsului:
5.0 (2 review-uri)
5 stele
(2)
4 stele
(0)
3 stele
(0)
2 stele
(0)
1 stea
(0)
Detii sau ai utilizat produsul?
Spune-ti parerea acordand o nota produsului
Acorda o nota
Stan D. 06.01.2021
Excelent
Mi-a facut mare placere sa lucrez cu ei..ii recomandam. Doar am spus ce am nevoie si ei mi-au spus exact ce analize trebuie sa fac, iar la final la buletinul de analiza am primit o anexa cu ceea ce trebuie sa apara pe eticheta la valori nutritionale! Bravo!
Nistorescu G 06.01.2021
Excelent
UN laborator cu adevarat profesionist, rezultate rapide si profesionalism in interpretarea rezultatelor!

Intrebari si raspunsuri

(0 intrebari) Adauga intrebare
Articole blog

NOI REGLEMENTARI LEGISLATIVE DIN IANUARIE 2023

23.02.2023 | Fara categorie
Substanțele alchilice per- și polifluorurate (PFAS) aparțin unui grup larg de substanțe chimice caracterizat...

ETICHETAREA ALIMENTELOR - INFO VALOAREA NUTRITIONALA

13.01.2021 | Fara categorie
Etichetarea reprezintă un important instrument al pieţei care trebuie văzut ca o parte integrală...

MICOTOXINELE SI EFECTELE LOR- DETERMINARI ALIMENTE, FURAJE SI CEREALE

13.01.2021 | Fara categorie
Termenul de micotoxină provine din greacă, "ciupercă" și toxini, "toxină" si in general micotoxinele...

Ghid determinare alergeni pentru operatorii din industrie

13.01.2021 | Fara categorie
Obligatii cu privire la declararea alergenilor ◦Operatorii din sectorul alimentar, din sectorul comerțului...
Aboneaza-te la newsletter!