ARAHIDE ALERGEN
Ce este alergia la arahide?
Arahidele fac parte din familia leguminoaselor si sunt printre cele mai frecvente alimente care provoacă alergii și se găsesc adesea în alimente în care nu v-ați aștepta, în chilli de exemplu (chillii con carne poate fi îngroșat cu alune de pământ). Pot fi intalnite ca alergen ascuns, datorită etichetării deficitare a alimentelor sau contaminării în timpul procesării datorită utilizării acelorași ustensile sau utilaje.
Datorită creșterii consumului de arahide și a untului de arahide, alergia la arahide începe sa devină una dintre cele mai frecvente formă de alergie gravă întâlnită în zilele noastre. In plus,un copil are 40% șanse să moștenească această formă de alergie de la unul din parinți.
Uneori, oamenii depășesc problema alergiilor alimentare de-a lungul timpului (cum ar fi alergia la lactoză, ouă , soia și alergiile la gluten), dar alergiile la arahide și nuci se pastrează pe tot parcursul vieții la multe persoane.
Depistate din timp, doar 20% din cazurile de alergie la arahide manifestată la copii se pot vindeca, prin desensibilizare specifică și în unele țări prin vaccinare (se practică doar în SUA unde este disponibil acest vaccin)
Procedeu de detectie prezenta arahide in alimente
In cadrul laboratorului se efectueaza dozari cantitative de alergen arahide prin metoda ELISA.
Legislatie in domeniu
Conform legislatiei Uniunii Europene (Regulament 1169/2011) sunt definite urmatoarele substante care pot cauza alergii si care sunt obligatori a se eticheta pe produsele alimentare:
Extras din REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 25 octombrie 2011
privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei
ANEXA II
SUBSTANȚE CARE CAUZEAZĂ ALERGII SAU INTOLERANȚE
|
1.
|
Cereale care conțin gluten, și anume: grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu dur sau hibrizi ai acestora și produse derivate, exceptând:
(a)
|
siropurile de glucoză obținute din grâu, inclusiv dextroza (1);
|
(b)
|
maltodextrine obținute din grâu (1);
|
(c)
|
siropurile de glucoză obținute din orz;
|
(d)
|
cerealele utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.
|
|
|
2.
|
Crustacee și produse derivate. |
|
3.
|
Ouă și produse derivate. |
|
4.
|
Pește și produse derivate, exceptând:
(a)
|
gelatina de pește folosită ca substanță suport pentru preparatele de vitamine sau de carotenoide;
|
(b)
|
gelatina de pește sau ihtiocolul folosit(ă) la limpezirea berii sau a vinului.
|
|
|
5.
|
Arahide și produse derivate. |
|
6.
|
Soia și produse derivate, exceptând:
(a)
|
uleiul și grăsimea de soia rafinate complet (1);
|
(b)
|
amestecuri naturale de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obținuți din soia;
|
|