ALUNE ALERGEN
Ce este alergia la alune?
Alergia la alune reprezintă una dintre cele mai des întâlnite cauze ale anafilaxiei. În unele cazuri, chiar și cantități infime pot declanșa o reacție gravă. Numărul de copii care suferă de alergie la alune este în creștere.
Anafilaxia este o reacție rapidă, potențial letală, simptomele fiind acelea ale unei reacții alergice la care se adaugă scăderea tensiunii arteriale, dificultăți de respirație, dureri abdominale, inflamația limbii sau laringelui, diaree sau vomismente și pierderea cunoștinței.
Procedeu de detectie prezenta alune-alergen in alimente
In cadrul laboratorului se efectueaza dozari cantitative de alergen alune prin metoda ELISA.
Legislatie in domeniu
Conform legislatiei Uniunii Europene (Regulament 1169/2011) sunt definite urmatoarele substante care pot cauza alergii si care sunt obligatori a se eticheta pe produsele alimentare:
ANEXA II
SUBSTANȚE CARE CAUZEAZĂ ALERGII SAU INTOLERANȚE
1. |
Cereale care conțin gluten, și anume: grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu dur sau hibrizi ai acestora și produse derivate, exceptând:
|
2. |
Crustacee și produse derivate. |
3. |
Ouă și produse derivate. |
4. |
Pește și produse derivate, exceptând:
|
5. |
Arahide și produse derivate. |
6. |
Soia și produse derivate, exceptând:
|