Logo
ACRILAMIDA
 
Cere oferta pret
Preturile afisate pe site NU contin TVA.
Afla PRET - te sunam URGENT!   
Trimite nr de telefon si te sunam noi
 
 
 
 

ACRILAMIDA

Parerea clientilor

3 review-uri | 0 intrebari
Telefon: +40735-152222

Descriere

Dar ce este acrilamida?

 Acrilamida este o substanţă puternic oxidantă (pro-oxidantă), mutagenă şi neurotoxică, rezultată din degradarea amidonului sau ale altor poliglucide, la temperaturi înalte (mai mari de 120ºC). Descoperita la sfarsitul secolului al XIX-lea, abia in 1950 s-a reusit prima polimerizare, cu obtinerea poliacrilamidei, cu largi utilizari industriale.

Pana la inceputul acestui secol insa nimeni nu banuia prezenta acestui compus si in alimente.

Formula chimică: acrilamida este o amină (conţine o grupare aminică -NH2), având formula generală: C3H5NO, si formula structurala :

\

\

\

Acrilamida se formeaza in timpul procesarii alimentelor, ca urmare a unui şir de reacţii de deshidratare şi de reducere (reacţia Maillard) dintre glucide si aminoacizii prezenti in alimentele care contin amidon. Combinarea la temperaturi inalte a acestor substante determina brunificarea produsului si schimbarea aromelor.

Cele 3 condiţii majore pentru formarea acrilamidei:

1) prezenţa unor carbohidraţi macromoleculari (mai ales amidon);

2) existenţa unor aminoacizi - mai ales asparagina, chiar şi în cantităţi neinsemnate (prezenti în făină, cartofi şi carne);

3) procesarea la temperaturi de peste 120 ºC.

Din amidonul care se descompune treptat dar rapid, rezultă compuşi di-carbonilici, care se combină cu asparagina sau cu alţi aminoacizi liberi, pierzand molecule de apă.

Se formează baza Schiff, care reducându-se, trece în compuşi intermediari, din care se generează apoi, pe 3 căi posibile, acrilamida.

ANEXA IV la REGULAMENTUL (UE) 2017/2158 AL COMISIEI din 20 noiembrie 2017 de stabilire a măsurilor de diminuare și a nivelurilor de referință pentru reducerea prezenței acrilamidei în produsele alimentare

NIVELURI DE REFERINȚĂ MENȚIONATE LA ARTICOLUL 1 ALINEATUL (1)

Nivelurile de referință pentru depistarea prezenței acrilamidei în produsele alimentare, menționate la articolul 1 alineatul (1), sunt după cum urmează:

Produs alimentar

Nivel de referință

[μg/kg]

Cartofi prăjiți (gata pentru consum)

500

Cartofi prăjiți (chipsuri) din cartofi proaspeți și din aluat de cartofi

Produse crocante pe bază de cartofi

Alte produse pe bază de cartofi din aluat de cartofi

750

Pâine moale

 

(a)

Pâine obținută din grâu

50

(b)

Pâine moale, alta decât pâinea obținută din grâu

100

Cereale pentru micul dejun (cu excepția porridge-ului)

 

produse din tărâțe și boabe întregi de cereale, boabe expandate

300

produse pe bază de grâu și secară (1)

300

produse pe bază de porumb, ovăz, alac, orz și orez (1)

150

Biscuiți și vafe

350

Produse crocante, cu excepția celor pe bază de cartofi

400

Pâine crocantă

350

Turtă dulce

800

Produse similare cu celelalte produse din această categorie

300

Cafea prăjită

400

Cafea instant (solubilă)

850

Înlocuitori de cafea

 

(a)

înlocuitori de cafea exclusiv din cereale

500

(b)

înlocuitori de cafea pe bază de amestec de cereale și cicoare

 (2)

(c)

înlocuitori de cafea exclusiv din cicoare

4 000

Produsele alimentare pentru sugari, produsele alimentare pe bază de cereale prelucrate pentru sugari și copii de vârstă mică, cu excepția biscuiților și a pesmetului (3)

40

Biscuiți și pesmet pentru sugari și copii de vârstă mică (3)

150


(1)  Cereale care nu sunt boabe integrale și/sau care nu au la bază tărâțe. Cereala prezentă în cea mai mare cantitate determină categoria.

(2)  Nivelul de referință care urmează să fie aplicat înlocuitorilor de cafea pe bază de amestec de cereale și cicoare ia în considerare proporția relativă a acestor ingrediente în produsul finit.

(3)  Conform definiției din Regulamentul (UE) nr. 609/2013.


Review-uri

(3 review-uri)
Ratingul general al produsului:
5.0 (3 review-uri)
5 stele
(3)
4 stele
(0)
3 stele
(0)
2 stele
(0)
1 stea
(0)
Detii sau ai utilizat produsul?
Spune-ti parerea acordand o nota produsului
Acorda o nota
bujor coca 06.01.2021
Excelent
Raport calitate/ pret excelent! Felicitari si pentru promotiile pe care le organizati periodic!
Delia Grigoriu 06.01.2021
Excelent
Se pot determina si vitaminele pentru suplimente alimentare! Super aceasta initiativa. Preturi accesibile raportate la piata din Romania.
Nistorescu G 06.01.2021
Excelent
UN laborator cu adevarat profesionist, rezultate rapide si profesionalism in interpretarea rezultatelor!
Articole blog

NOI REGLEMENTARI LEGISLATIVE DIN IANUARIE 2023

23.02.2023 | Fara categorie
Substanțele alchilice per- și polifluorurate (PFAS) aparțin unui grup larg de substanțe chimice caracterizat...

ETICHETAREA ALIMENTELOR - INFO VALOAREA NUTRITIONALA

13.01.2021 | Fara categorie
Etichetarea reprezintă un important instrument al pieţei care trebuie văzut ca o parte integrală...

MICOTOXINELE SI EFECTELE LOR- DETERMINARI ALIMENTE, FURAJE SI CEREALE

13.01.2021 | Fara categorie
Termenul de micotoxină provine din greacă, "ciupercă" și toxini, "toxină" si in general micotoxinele...

Ghid determinare alergeni pentru operatorii din industrie

13.01.2021 | Fara categorie
Obligatii cu privire la declararea alergenilor ◦Operatorii din sectorul alimentar, din sectorul comerțului...
Aboneaza-te la newsletter!